сряда, 4 май 2016 г.

Един свят на елфи и хора (Ревю на "Двор от рози и бодли")

                                                            


     "Двор от рози и бодли" на  Сара Дж. Маас е първата книга от новата й поредица, озаглавена със същото име. Когато от  Goodreads  разбрах, че книгата ще е нещо като римейк на приказката за "Красавицата и звяра" и прочетох добрите отзиви да нея, я очаквах с такова голямо нетърпение, а веднага щом излезе изтичах до близката книжарница за да си я взема :)
    
     Книгата ни отвежда в един свят на хора и елфи. Главна героиня е 19-годишната Фейрa, която се е загърбила с нелеката задача да се грижи за прехраната на семейството си, предимно ловувайки в близката гора. Един ден, тя случайно убива елф, наказанието за което обикновено е смърт.  Фейра успява да го избегне и да спаси живота си, но в замяна на това е принудена да се отправи към Притиан - царството на елфите. Там тя е затворена в имението на Тамлин - един от висшите елфи. И по традиция, на Фейра ще и предстоят много приключения,  неочаквани обрати, разкрития и така нататък... Ще разберете ако прочетете книгата.
   


   Сега да преминем към същинското ревю. Тази книга сякаш не покри големите очаквания които имах за нея. Въпреки това, не мога да отрека, че ми хареса. Досега не бях чела нищо от Сара Дж. Маас и останах доста впечатлена от стила й на писане - всичко беше толкова детайлно и красиво описано, че на момента се озовах там. Само заради това се струва да се прочете. Ох, как ми се иска да можех да рисувам добре, така че мога да дам воля на въображението си :) Колкото до героите... Те си имаха своите плюсове и минуси. 


“I threw myself into that fire, threw myself into it, into him, and let myself burn.”  Например Фейра. Смела, борбена, амбициозна, не се страхува да се впусне в битка, непреклонна, държи на близките си,  харесва изкуството и цени красивото... но някак си бе твърде инатлива и твърдоглава. Просто на моменти това нейно не съобразяване с останалите така ме дразнеше. 


 “I was as unburdened as a piece of dandelion fluff, and he was the wind that stirred me about the world.”

     Тамлин пък от своя страна беше смел, загадъчен, добрият войн и управник, човек с принципи, готов на всичко за доброто на хората си. Въпреки, че се превръщаше в звяр, той бе грижовен и мил, което си и пролича най-много в отношението му към Фейра. Абе, типичния романтичен герой :)


                          “I love you,’ he whispered, and kissed my brow. ‘Thorns and all."


   И Рисанд - един от отрицателните герои в книгата. Не мога да не призная, че бе изграден перфектно. От повечето неща които видях в Интернет, разбрах че е допаднал на повечето хора, но на мен така и не ми стана любимец. Просто арогантността му и някой от постъпките му въобще не ми допадат... Може би се дължи и на факта, че аз твърдо си шипвам Тамлин и Фейра, а Рисанд със сигурност ще въведе излишна драма в отношенията им през следващите книги, и хоп любовен триъгълник. :) Сега сериозно, нямам търпение да видя в каква посока ще поеме историята от тук нататък.    Преди да свърша с ревюто искам да отбележа един интересен факт: оказа се, че Тамлин  всъщност е образ от Келската/Шотландската митология. Още един плюс за Сара Дж. Маас :) Силно се надявам "Двор от рози и бодли" да се хареса и на вас. 
Автор: Стайлс

                                                    Ето и как си представям героите
Няма коментари:

Публикуване на коментар