понеделник, 16 ноември 2020 г.

Цената на истината (Ревю на "Лично досие" на Едуард Сноудън)

 

"I can't, in good conscience, allow the US government to destroy privacy, internet freedom and basic liberties for people around the world with this massive surveillance machine they're secretly building"

Всички сме чували за него. Всички знаем какво направи преди почти 8 години. Знаем и защо, в общи линии. Но не знаем как е стигнал до решението да нарисува един голям Х на челото си и да загърби родината си в името на свободата на информация. Какво точно е видял, прочел и направил, за да предаде така видно световната суперсила САЩ?

За мен тази книга беше нужното средство с което да запълня празните пространства. Защото само той може да каже с пълните наименования истината, каквато е. 2013 година не беше толкова отдавна, но нека си го кажа направо. На 15-годишна възраст изобщо не ми минаваше през ума да внимавам какво точно става. Чувах по новините за някой си Едуард Сноудън, който се укрива в Япония, Русия и т.н. Чувах, че е извършил нещо немислимо, което го дамгосва завинаги като предател, но чак години по-късно ме заинтригува по-дълбоко. Смартфоните стават все по-умни, компютрите все по-способни и изведнъж онова, което той разкри тогава, и беше в много по-малък мащаб, сега е ежедневие. И много от нас не се замислят какво точно се взима от нас, или не ги интересува чак толкова. И двете неща са нормални, но аз лично исках да знам повече. Това, тази книга е това "повече". И не само, това е и автобиография. Той не се срамува да каже, че е бил глупак, че са го заблудили, както милиони други, че не е виждал мащаба на всичко това. 

Едуард е герой в очите на някои. За мен също, но на първо място обаче е един нормален човек, който е видял нередност и е опитал да направи нещо по въпроса. И става пример за това какво се случва на тези, които се бунтуват срещу несправедливостта. За него всичко, което го е накарало да проговори е личен удар, защото може да се каже че неговото поколение е изградило интернета, и той го е видял в една по-чиста форма, неопетнена. Интернетът от ранните години на 21 век, този проект на милиони млади компютърни пионери, които всъщност в голяма степен са просто хлапета с компютри, е покварен и използван за оръжие впоследствие. 

Много голяма част от "Лично досие" е съкращения, абревиатури, компютърни и програмистки термини, наименования на служби и институции, но точно това е истината. Той си казва право куме в очи кой, какво, кога и как е бил част от всичко, което доведе до действията му през 2013г. Дори да не ви се чете толкова суха материя, прескачайте имената и четете по същество. Четете важното. Той казва всичко, и много подробно. Четете през ред, но разберете. Това е. Ревюто не голямо, но е достатъчно. Останалото ще ви каже Ед.  

 Скот