събота, 16 април 2016 г.

Аз вървя сред тях, но не съм от тях (Ревю на "Въглен в пепелта" на Сабаа Тахир")




   "Въглен в пепелта" на Сабаа Тахир беше едно уникално приключение за мен. Обстановката, героите, историята, препятствията, куражът...всичко беше зашеметяващо. Затова мога да благодаря на авторката. Вярно е, че Вероника Рот създаде шедьовъра "Дивергенти" като първа книга, но Сабаа Тахир я помете с пясъчна буря. Да, толкова добра беше. 
   И така, мястото на действие не е някоя конкретна държава, но тъй като има пустини навсякъде и като имаме предвид обичаите и начина на живот, можем да ограничим кръга до Близкия изток. Героите в историята са Лайя, Елиас и Хелене + второстепенните. Страната- Империята се управлява от император, а военните задължения са поверени на т.нар. "маски". Те са тренирани в екстремни полеви условия, професионални убийци. Историята на Империята е много дълга, но важното е че маските имат почти пълна свобода да правят, каквото си искат с хората, които не са от елита. В началото на книгата братът на главната героиня Лайя, Дарин е заловен от маска поради обвиненията, че работи за бунтовническата организация на Книжниците. Книжниците са хора, които са управлявали с мъдрост и знание векове наред, преди сегашната власт в Империята да ги унищожи. Дарин е отведен, а бабата и дядото на Лайя- брутално убити. За нея брат й Дарин е всичко и тя тръгва да търси Съпротивата в тунелите под града. Когато я намира, започва нейната битка за оцеляване в "кралския" двор на Империята.
     
   Лайя е на 16 години и току що бе загубила баба си и дядо си, брат й бе отведен от маски. Тя трябваше да намери сили в себе си да не се предава, а да продължава да се бори. Това и направи- насочи се към тунелите на града- едно доста зловещо и опасно място, но животът на брат й беше нейната сила. Тя намери Съпротивата. Доста усилия й коства да ги убеди да й помогнат, но успя. Всички я сметнаха за обикновена, крехка и неспособна да се опълчи на Империята. О, колко грешаха. След дълги преговори и разпри, лидерът на бунтовниците- Мазин, реши да й позволи да си издейства правото на помощ. На движението им трябваше информация от "лъвската паст" и ролята на Лайа бе да шпионира за тях под формата на слуга на най-големия, с извинение, изрод на Империята- Комендантката. Като ви казвам изрод, това значи най-гадната книжна женица за която съм чела някога. Лайя успешно се внедри в дома й, но понасянето на зверските мъчения и наказания не беше толкова лесно. За най-малката грешка или незначително провинение, Лайя търпеше нечовешки изтезания. И "най-хубавото" беше, че тази "прекрасна" женичка не беше коя да е, а майка на главния ни момък, но за това след малко. Лайя понасяше всичко, и колкото и еднообразна да беше мантрата й "Правя всичко за Дарин", тя беше истински герой. Разкъсана между Империята и Съпротивата, тя нямаше миг спокойствие, но минавайки през това изпитание тя заформи важно познанство с Елиас Валерий. 

“You are full, Laia. Full of life and dark and strength and spirit. You are in our dreams. You will burn, for you are an ember in the ashes.”

 “Nan always said that as long as there is life, there is hope.” 

 “Draw a line in your mind. Never cross it again. You have a soul. It's damaged, but it's there. Don't let them take it from you, Elias.”

   Елиас Валерий е наследник на кралска фамилия. Той е син на единствената жена в армията. Елиас е "маска". Но нищо от това няма значение за него, защото той не иска да живее животът си в Империята. Още в самото начало на книгата, намираме Елиас в тунелите под града, подготвящ бягството си от тираничната и жестока страна. Той обаче трябва да дочака завършването си от академията на маските, което е само след ден. Моментът обаче така и не идва, защото главатарят на древен вид пророци- Авгурите, Каин, носи известие за настъпването на Изпитанията. Изпитанията за император не са били провеждани от векове, но с края на сегашния род на императора, Империята има нужда от нов. Елиас е един от 4-мата избраници. Той иска да избяга, но пътят му за бягство минава през Изпитанията. Спечели ли- има правото да избяга, но също така има и уловка- победата му не трябва да е абсолютна. Честно да ви кажа, колкото и да заобичах Елиас, той си беше абсолютен женкар. Първо беше Хелене, след това поне половин дузина случайни женички, Лайя. Очите му шареха навред. Няма лошо, ама ми обърка ship-овете бе. Както и да е, на майка му изобщо не й пукаше за него, даже саботираше участието му в Изпитанията, а дядо му смяташе, че фамилията Валерий трябва да е победител във всичко, на всяка цена. Изпитанията през които Елиас премина подложиха на изпитание силата на духа му, бойните му умения, сърцето и душата му. Той победи кошмарите в главата си, но тези ходещи на дневна светлина не бяха така лесни за покоряване. 

 “You are an ember in the ashes, Elias Veturius. You will spark and burn, ravage and destroy. You cannot change it. You cannot stop it.” 

 “I'd rather die than live with no mercy, no honor, no soul.” 

 “She's still clinging to the side of her mountain, just like I'm still wandering lost in my battlefield.”


   Хелене Артурия е войн. Виждали ли сте Октавия от "The 100"? Това е тя- машина за победи до мозъка на костите си. Хелене се познаваше с Елиас от ранна детска възраст, когато за пръв път са започнали да се обучават за маски. Това, което ме накара да харесам Хелене бе духът й. Всичко в нея крещеше "Ако ме докоснеш, мъртъв си". Независима, бойна, нетърпяща обиди, подценяване, намеци и най-вече загуби. Тя беше единствената жена войн, след Комендантката. И напълно заслужено. Тя самата беше цяла армия. Жена с непоколебим дух и характер. Но сърцето й й изигра лоша шега. Единственото в нея, над което тя нямаше абсолютен контрол я предаде. Чувствата й към Елиас я направиха по-мека, но именно заради тази любов тя извърши дела, достойни за възхищение. Тя буквално преоткри една нова страна от себе си, за чието съществуване дори не подозираше. Тя беше тази, която изпълни най-голямото желание на Елиас, въпреки че той не отвърна на нейното такова. Хелене включи сделка с дявола в тази книга, за да отърве задниците на Елиас и Лайя. 

 Watching you flirt with Illustrian girls and sleep with Scholar slaves and find the good in everyone, everyone but me. You think I want to feel this way about you? I hate it, Elias

   Наистина ви препоръчвам да прочетете тази книга, заслужава си. Аз я приключих преди 10-ина дни, но още ми е пресен спомена как не можех да спя, защото исках да я довърша. Подарете си удоволствието да изживеете това приключение редом с Лайя, Елиас и Хелене. Приятно четене. 
Моята песен саундтрак за книгата : Jimmy Eat World - Chase This Light 

Автор : Скот

Така си представям Лайя, Елиас и Хелене