Нашите приятели

Батман срещу Супермен (2016)


   Здравейте, хора. Снощи изгледах "Батман срещу Супермен : Зората на справедливостта". Много го чаках и дори не изчаках по-хубаво качество. Сега ще ви го разкажа. ВНИМАНИЕ, РЕВЮТО СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ!" 
   Филмът започна с ретроспекции от детството на Брус, когато родителите му са били убити. След това сме върнати в 2013, когато Брус Уейн става свидетел на разрушителната битка на Супермен с Генерал Зод в Метрополис от филма "Мъж от стомана". Сградата на "Уейн Файненшъл", както и стотици други в града рухват и Брус спасява няколко човека от руините. 
   18 месеца по-късно, насред Индийския океан, е намерен ксеноминерал, който както се разбира малко по-късно във филма, може да унищожава криптонски клетки. В същото време в Судан, Лоис Лейн разследва случай, но последвалите събития й разкриват далеч по-интересна история-за нелегално снабдяване на туарешки бунтовници с невиждани боеприпаси. Настава хаос и Супермен й се притичва на помощ, но избива почти цялото село. Няколко дни по-късно, жена от въпросното село е привикана за показания в САЩ и той е намерен за виновен. Докато се развиват тези събития, Батман също разследва случката в Судан и се натъква на името "Белият Португалец". 
   Лекс Лутер от ЛексКорп узнава за намереният в океана ксеноминерал и иска да започне внос в Щатите като предпазна мярка срещу криптонци, но Сенатор Джун му отказва. Брус, използвайки дясната си ръка Алфред, достига до информация, която го кара да мисли, че Лекс Лутер е снабдителят на туарешките войници, използващ псевдонима "Белият Португалец". Но се оказва малко встрани от истината, и когато хаква базата данни на ЛексКорп, разбира че "Белият Португалец" всъщност е кораб на компанията, пренасящ ксеноминерала. Той има намерението да го открадне, но не за да го унищожи, а за да започне война срещу Супермен. 
   Първата среща между Кларк и Брус е на прием, организиран от Лекс Лутер, когато Кларк иска изявление от филантропистът на Готъм- Брус за нападенията на Батман. Никой от тях не знае за тайната самоличност на другия. 
   Докато мненията на хората от Метросити за техния герой са противоречиви, Кларк си поставя за цел да разследва Батман, смятайки че никой не трябва да притежава подобна власт. 
   Първият сблъсък на Батман със Супермен е в нощта в която Брус се опитва да вземе ксеноминерала от изследователския център на ЛексКорп. Супермен го спира и си тръгва, но Батман се зарича, че ще го накара да кърви. Ако Хенри Кавил ще кърви сексапил, проблем няма. 
   Светът се пита дали Супермен уважава земните правила(правителствените правила) или следва своята собствена воля и дали това е заплаха за човечеството. Лоис достига до информацията, че случката в Судан е била постановка, целяща да злепостави Супермен и компанията, стояща зад това е ЛексКорп. Което означава, че Лекс знае, че слабото място на Супермен е тя. Бивш служител на "Уейн Файненшъл" води своя собствена битка срещу Супермен, опитвайки се да убеди света, че той не е герой. Случаят е раздухан от медиите и Супермен е призован в Конгреса. Докато Кларк е там, Сенатор Джун е отровена, както тя самата разбира, от Лекс Лутер, а само секунди след това сградата избухва. За Брус това е последната капка и същата вечер той открадва ксеноминерала от ЛексКорп. 
   Супермен се чувства виновен, че не е успял да предотврати инцидента. В този момент на слабост, Лоис му посочва "S" на гърдите му и казва, че то значи нещо. 

 "...For you to love me and be you..."

Изчезването на Кларк, или по-точно образът му на Супермен повдига и оставя без отговор въпросите на хората "Ако Супермен е знаел за заплахата, защо не е направил нищо?", "Бил ли е съучастник в покушението?", "Как може да изчезне в момент, когато хората се нуждаят от него повече от всякога?". 
   Брус се готви за битка от която смята, че зависи бъдещето на света, създавайки оръжие от ксеноминерала. Той казва, че това ще е единственото значимо дело в живота му- наследството му. Алфред смята, че той е тръгнал на самоубийствена мисия, но никой, никога не е слушал Алфред. 

"Everything changed. Men fall from the sky, gods hurl thunderbolts, innocents die"

   Докато разглежда хакнатите данни от ЛексКорп, Брус се натъква на доказателства за съществуването на още мета-хора- Wonder Woman, The Flash, Aquaman и Cyborg
  Медиите се обръщат срещу Супермен заради изчезването му, смятайки че причината за това е, че той е замесен в експлозията. Възползвайки се от отсъствието му, Лекс отвлича Лоис и майка му, за да го примами, и когато Супермен се отзовава, Лекс му поставя ултиматум.

"Be their hero, Clark. Be their momument. Be their angel. Be anything they need you to be. Or be none of it"
 Главата на Батман срещу живота на майка му. Така започна битката на бога срещу човека. На героите, борещи се за справедливост, но примамени в битка от един злодей. 35 минути, за да не изгубиш майка си, 35 минути- прекалено кратък срок дори за мъжа от стомана. 

 "No one stays good on this world"

   Кларк моли Батман за помощ срещу Лекс, но когато той му я отказа, Супермен се принуди да се бие с него. Кент се опита да го вразуми, но Батман използва ксеноминерала срещу него. Кларк не използваше силите си, а пробва да преговаря, но когато дипломацията не сполучи, в действие влезе Супермен. Видях ясно как Кларк не искаше да води тази битка, но трябваше. В действията му разграничих две различни страни- тази на Кларк Кент и тази на Кал-Ел, на Супермен. Докато Брус беше едно цяло с Батман. Надявам се, че разбирате какво имам предвид. 
   Беше наистина трудно да гледам тази битка, защото Батман на Бен Афлек ми хареса много повече от този на Крисчън Бейл, а Супермен е един от любимите ми DC герои. И преди филма бях, и след него съм, на страната на Супермен, но Батман също се бореше за кауза. Грешката му беше там, че Кларк не беше врагът за когото Брус го мислеше, не беше лошият. Когато го разбра, Брус даде различно обещание, този път на Кларк. Мисля, че спасявайки майката на Кларк, Брус поне малко облекчи болката от смъртта на своята. 
   По едно време наистина бе наложително да си задам въпроса "Какво, дяволите те взели, направи бе Лекс?". След това имаше едно дълго-дълго "Неее". Малко след него още едно. Минута след това "Йеее", а после се появи Wonder Woman, за да спаси задника на Батман. Последва голямо "Бум" след като се намеси Супермен. В същото време Лоис се усети какво е пуснала и къде, и се опита да го извади от там. Още по-голямо "Бум", което почти удави милата Лоис. Настана адска битка между богове и хора срещу франкенщайноподобен изрод. 

 "This is my world. You are my world"

   След това последва инфарктен момент като този в който видях счупения щит на Капитан Америка и реших, че е мъртъв. Стигнах и до фазата в която питах Господ защо ми причинява това. Като заключение- този филм беше супер откъм ефекти и актьорски състав, но да си признаем- сюжетът беше пълна глупост. Не беше изпипан, беше разпилян и мисля, че Лоис имаше повече екранно време и от Батман, и от Супермен. 70% от филма беше обяснение защо се е стигнало до битка, а самата битка беше 5 минути. Този филм разби сърцето ми, защото можеше да е велик, а остана на средно ниво. Знам, че Супермен ще се върне, защото пръстта помръдна, а и защото Хенри Кавил е подписал договор за "Лигата на справедливостта" (2017) и "Лигата на справедливостта 2"(2019), но все пак да гледам последните 5 минути от филма беше изтезание. Приятно гледане. 

"We fight. We kill. We betray one another. But we can rebuild. We can do better. We will. We have to"
Автор : Скот
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар