неделя, 8 май 2016 г.

Враг ли ми е магията? (Ревю на "Железният изпит" на Касандра Клеър и Холи Блек)


   След като затворих "Железният изпит" на Касандра Клеър и Холи Блек си казах "Ех, защо нямам "Медната ръкавица"? ". Книгата започна малко мудно, но после започнах да се потапям в историята и да се увличам. Колкото и да се опитвах да не я сравнявам с "Хари Потър", просто не се получи. Сходствата бяха толкова много, че умът ми не можа да се изключи за този факт. Въпреки това, историята беше хубава и добре написана. Описанията и сцените бяха представени детайлно и имах чувството, че съм там, до героите. В Goodreads й дадох 3 звезди, защото героите са все още по на 12 години, а аз обичам да чета за по-големи и ми беше доста детска. С нетърпение обаче очаквам следващите, защото там Калъм, Тамара и Арън ще са по-големи и със сигурност ще ми допаднат още повече. 


Калъм Хънт е на 12 и е магьосник. Баща му обаче изобщо не е щастлив от този факт и всячески се опитва да го държи далеч от магията. Разказва му всякакви ужасни истории за магьосниците и Магистериумът (училището за магьосници) и иска Кал да се провали на Железният изпит. Кал вярва на баща си и когато се явява на изпитът на маговете опитва всичко, за да създаде лошо впечатление за себе си. Той самия не знае как и защо, но накрая един от маговете го избира за чирак. Какъм се озовава в Магистериумът и колкото и странно да е мястото, той започва да го харесва. Другите двама чираци на майстор Руфъс са момче и момиче- Арън и Тамара. Според правилата на училището те са екип, докато не завършат Магистериума след 5 години. Кал отначало не завързва приятелство с тях, защото няма намерение да остава. С течение на времето обаче, започва да се пита какво би било ако е магьосник. В един момент вижда в лицата на Арън и Тамара приятелите, които никога не е имал. Заедно те се изправят пред изпити, чудовища, препятствия и приключения. На края на книгата дори и пред самия Враг на смъртта. Врагът на смъртта е бивш ученик на име Константин Мадън, който е обсебен от елемента Хаос. Такива хора в магическия свят биват наричани Макари. Когато Кал остана насаме с него, той му каза нещо, което никой четящ книгата не е очаквал. В края на Желязната година Калъм беше изправен пред наистина важен избор. 

“Remember what your father said about magic, boy. It’ll cost you everything.”  

 “You don’t know what you are.”


"Fire wants to burn
Water wants to flow
Air wants to rise
Earth wants to bind
Chaos wants to devour"


   Тази книга е по-подходяща за деца до 13 години, но и на мен ми хареса. Има приключения, тайни училища, магии... . След Джоан Роулинг това е най-близкият ни допир с магия на който можем да се надяваме. Имаше няколко обрата в книгата, които наистина ме хванаха непотготвена и това беше страхотно. Чела съм книги и на двете поотделно, но и в съчетание двете са създали нещо страхотно. Малко от магията на Касандра + малко от приключенията на Холи = "Железният изпит". Приятно четене.
Автор : Скот