сряда, 8 февруари 2017 г.

A-Z Bookish Survey Tag


Здравейте. Отново. Явно ме хавана някаква мания, но продължавам да поствам тагове. Може би еуфория преди утрешния изпит, но каквото и да е, поне ми е интересно и забавно. Слушам си джаз и пиша, какъв кеф. 

1. А-Author. Автор от който имаш най-много книги
Касандра Клеър. Нейният shadow world превзема рафта ми още от май месец, а умът ми откакто прочетох "Град от кости". Имам всичко от нея, без "Град от стъкло". 

2. B-Best. Най-добро продължение някога
Класацията тук оглавява "Прелестен мрак" на Ками Гарсия и Маргарет Стоъл. Тази книга заплени душицата ми, както и цялата поредица. Невероятни книги. *Въздишка по поредицата*

3. C- Currently reading
В момента съм на вълна ловци на сенки. "Истории от Академията за ловците на сенки" разширява вселената в която вече съм безнадеждно затънала. Също така продължавам със 5-та книга от Академия за вампири- "Духовна връзка". 

4. D- Drink of choice while reading
Вода, аз друго не пия. 

5. E- E-reader or Physical book? 
Естествено книжния формат. Аз не виждам смисъл да давам същите пари за електронно издание, което може толкова лесно да се затрие, ако четецът се скапе/ аз го загубя. Не, не. Пък и след години, когато си имам мое жилище, ще си имам една огромна библиотека. 

6. F- Fiction : С кой герой би излизала в гимназията? 
С Итън Уейт от "Прелестни създания". Той ми е най-любимото книжно гадже. Обича да чете, играе баскетбол. Все неща, които и аз правя. Другият ми вариант е Саймън от "Реликвите на смъртните"(версията на Робърт Шийхън). Той е точно нърд като мен, ще си щракаме видеоигри и ще се разхождаме из най-великия град на света- Ню Йорк. 

7. G- Glad you gave this book a chance
Нека помисля. Ооо, ами на поредицата "Академия за вампири". Мислех, че ще е някаква скука за руснаци(този извод направих от славянските имена). Това се оказа една от страхотните поредици, които продължавам да чета. 

8. H- Hidden Jem Book
Поредицата "More than this/her/him/forever/enough" на Джей Маклиййн. По-страхотни романтични книги не съм чела. 

9. I- Important : Важен момент в живота ти на читател
Не мога точно да определя. Стайлс винаги казва, че всичко се е променило след "Пърси Джаксън". За мен такъв момент може би е стартирането на първия ми книжен блог "Read ND Watch" през 2014. 

10. J- Just Finished
Преди 3-4 дни приключих "Кръвно обещание" на Ришел Мийд. Книгата беше доста увлекателна и накрая боят между Роуз и Димитри беше WoooW!

11. K- Kinds of books you don't read
Аз по принцип чета всичко, което ми хареса като описание. Но може би криминалета и трилъри. Предпочитам ако преживявам подобно приключение, то да е под формата на филм/сериал. 

12. L- Longest book you've read
Ако е книга, като единична бройка- "Хари Потър и орденът на феникса"(856стр.). Ако е поредица- пак "Хари Потър". 

13. M- Major book hangover because of : 
Определено нещо на Касандра Клеър. При нея винаги се случва нещо. Сега се сещам колко бях зомбирана, докато четях "Лейди Полунощ". Там след всяка глава се водеше следния диалог : 
Аз 1: Лягай си. 4 часа е. В сесия си, утре трябва да учиш
Аз 2 : Не ми трябва сън. Искам да знам. Трябва да знам. Ще уча после.  Ученето може да почака, Джулс и Ема, ОМГ, Джулс и Ема. ДЖУЛС И ЕМА! *Скот изпада в енергиен срив и заспива*
Да, трагедия. 

14. N- Number of bookcases you own
Имам 1 етажерка, която баща ми сглоби по мой чертеж (много съм горда с нея). На нея почти всичко е YA. Класиките ми стоят на шкафа с телевизора. Тъй че 1 рафт и половина...

15. O- One book you might've read multiple times
Това е една единствена книга, която за мен е нещо любимо- "Предимствата да бъдеш аутсайдер" на Стивън Чбоски. 

16. P- Preferred place to read
Вкъщи, но когато съм вкъщи, обикновено се предавам пред гледането на сериали. Така че повечето време чета в автобуса. 

17. Q- Quote that inspires you/ gives you all the feels from a book you've read. 
Това е много трудно, защото са толкова много.

"Сам и Патрик погледнаха към мен. Отвърнах на погледа им. И мисля, че те разбраха. Не нещо конкретно. Просто разбраха. Струва ми се, че човек не би могъл да очаква повече от приятел" -Стивън Чбоски. 

"Можеш да бъдеш смел по толкова различни начини. Понякога е да дадеш живота си за нещо по-голямо от теб самия, или друг човек. Понякога е да се откажеш от всичко, което познаваш, и от хората, които си обичал, в името на нещо по-велико. Но понякога не е нито едното, нито другото. Понякога смелостта е да стиснеш зъби, да преглътнеш болката, да се бориш всеки ден, и с бавни крачки да се запътиш към по-добър живот." -Вероника Рот

18. R- Reading regret : За какво съжаляваш като читател? 
За книгите, които никога няма да прочета. И затова, че в България не издават толкова много хубави книги. 

19. S- Series you started and need to finish (All books are out in the series)
Искам да завърша "Академия за вампири". Вече съм на 5-та от 6 книги. Almost there. Също така съм започнала "Героите на Олимп". Все някога ще я прочета, точно чичо Рик няма как да зарежа. 

20. T- Three of your All time favourite books
* "Град на небесен огън"- К.Клеър
* "Прелестен мрак"- Гарсия/Стоъл
*"Хари Потър и даровете на смъртта"- Дж. Роулинг (a.k.a Бог)

21. U- Unapologetic Fangirl for 
"Реликвите на смъртните"- светът на сенките е моят втори дом. "Хари Потър" естествено, ако съм мундан, то тогава отивам в Хогуортс. "Прелестни създания"- там живее моят мъж Итън Уейт. 

22. V- Very excited for this release more than all others
Пак Касито ще поставя под прожекторите. В краткосрочен план- "Lord of shadows" (Май месец 2017), а по-нататък поредицата й "The last hours". Както казах, безнадежден случай съм, когато стане дума за нея. 

23. W- Worst bookish habit
Започвам много книги наведнъж. Рекордът ми преди година-две беше 5 книги наведнъж. Но сега поне се ограничих до 3. Не става така. 

24. X- X marks the spot : start at the top of your shelf and pick the 27th book 
Добре сте го измислили, но в момента съм в общежитието и не мога да си видя рафта. Ще пробвам по памет. Ако уцеля, значи съм мастър. 
След дълго съсредоточаване и телепортиране на ума, настройване на чакрите, отваряне на спомените и третото око, прозрях, че книгата е "Тетрадката" на Никълъс Спаркс. 

25. Y- Your latest book purchase
Миналата седмица изнудих майка да ми купи "Град от кости" и "Град от пепел" като награда че минах изпита по хинди, защото независимо че съм ги чела, искам да си ги имам. А и всички други на К.Клеър вече ги имам, само тези останаха. 

26. Z- Zzz-snatcher book (Last book that take you WAY late)
"Лейди Полунощ". Това беше по Нова Година. Тогава спряха и тока, но аз само на светлината на лаптопа се зверих, защото тогава имаше Джема (Джулс/Ема) моменти, после още Джема моменти. Само подчертавах с маркера техни цитати, защото са просто толкова поетични и драматични. Направо се бях побъркала. 

Това беше. Дано съм ви накарала да се усмихнете, защото знам че някои от отговорите ми са комични. Лека вечер (какво ти, то вече сутрин стана). Тагвам всеки, който още не е направил този таг. Чао. 

Скот





The Secret Life Of A Book Blogger Tag


1. От колко време си блогър?
В този блог от 16 Април 2016, но преди това имах друг. Него го стартирах на 3 Май 2014- значи от тогава. Около 4 години. 

2. Кога мислиш, че ще спреш да публикуваш постове?
Не мога да отговоря с точност. Аз си имам едно такова желание за бъдещето. Независимо колко време минава, и независимо дали някой чете постовете ми, аз да си пиша ревюта. Било то за бъдещото ми Аз- за да се сещам какво съм чела, било то за децата ми- за да споделят любовта ми към четенето. Мисля, че и да има промеждутъци между постовете ми, някога все ще се връщам за да напиша нещо ново. 

3. Какво е най-доброто нещо от това да пишеш в блога? 
Най-вече ми доставя удоволствие. Когато прочета нещо, искам да запиша мислите си някъде. Нещо като книжен дневник, каквито ни караха да попълваме в училище като малки. Много обичам да си избирам картинки, да търси точно онази, която най-много ще се доближи до въображението ми. Така си развивам и писането. И като цяло, оставям някаква следа в това огромно интернет пространство. 


4. Какво е най-лошото? Какво правиш, за да го поправиш? 
Не мисля, че има нещо лошо. Не ми харесва фактът, че в момента студентството доста ми пречи да пиша, но какво да се прави. Опитвам се да помня какво съм чела, за да мога когато имам време да напиша ревю. 

5. Колко дълго ти отнема да намериш снимки, които ти харесват? 
Ами ако търся снимки на места, ми отнема доста време, може би часове. Защото както казах по-горе, искам снимката да съвпада с картината, която аз съм си нарисувала в съзнанието ми. Най-много време отделям на снимки на героите. В Пинтерест си имам (имаме също така и обща със Стайлс) колекция със момчета и момичета, от които си избирам герои за всяка книга. Мога да загубя много време в тези колекции, питайки се "Това той/тя ли е?". Но пък си струва, когато намериш точната картинка.       

6. Кой е твоят book crush? 
Уф, добре започвам: Фор, Пийта, почти всички мъже на Касандра Клеър (Магнус, Алек, Джейс, Джулс, Уил, Джем, Саймън- моята любов), Калъм от "Калъм и Харпър", Итън от "Прелестни създания", Чарли от "Предимствата да бъдеш аутсайдер", Димитри Беликов, Невил Лонгботъм, Пърси Джаксън, Алекс от "Love, Rosie", иии много други, но този списък стана много дълъг вече.   



7. Кой автор би желал да бъде в блога ти? 
Ако трябва да е само един, то ще е Джоан Роулинг- тя е Бог. Дори след 20 години от нейният шифър изскачат нови и нови тайни, които не сме забелязали или осъзнали. Направо ме шокира. Ако са повече, редом с нея искам и Касандра Клеър, Ребека Ярош, Кинг, Джей Маклийн, Дженифър Арментраут. И още, но тези са основните, които ще recruit- на. 

8. Какво носиш, докато си пишеш поста?
Ами каквото нося обикновено вкъщи- анцуг, тениска. Ако е студено ще имам и суичър/пуловер върху тениската. 

9. Колко време ти отнема, за да се приготвиш? 
Моята подготовка обикновено се състои в това да си напиша ревюто. Аз го пиша винаги на хартия, защото (Не дай Боже) ако нещо се случи с блога ми и вземе се изтрие, да мога да си възстановя ревютата. Плюс картинките, може би около 2-3 часа.     




10. Какво мислиш за book-blogger- ската общност? 
Страшно много се радвам, че я има. Не само в България, а като цяло. Като виждам групата ни за блогъри, където всички споделят ревюта и разменят мнения, форумът Муза и блоговете на всички, изпитвам радостно чувство. Американските блогъри/влогъри като Кристин, Джеси, Кат и всички други допълват радостта. Книгите са любов, трябва да има такава общност. Енергията на всички, които се стараят да опишат емоциите си от книгите, е страхотна. 

11. Какво мислиш, че трябва да прави човек, за да има успешен блог? 
Не питате правилното лице в този блог. Стайлс е по-наясно с тези неща. Аз правих дизайна, тя ни разпространяваше. Но може би да пишеш своето си мнение, да не копираш, защото от това няма никакъв смисъл. Да си част от общността, която споменахме. Да пишеш увлекателно, за да привличаш читатели. 

Дано този таг Ви е харесал. Ето, опознахте ме още малко :) Тагвам Мари и Katherina. Намасте и приятна вечер!

Скот     

Миналото ни пречупи (Ревю на "Богът на дребните неща" на Арундати Рой)


   "Богът на дребните неща" на Арундати Рой е една наистина многопластова книга. Изтъкана от години семейна история, и вмъкната в много важен исторически момент за Индия- навлизането на комунизма и отпадането на кастовата система. Тази история разкрива личните човешки ценности на едно семейство, членовете на което са толкова различни едни от други. Арундати умело, и много детайлно, рисува картината представляваща живота на това семейство, живеещо в Айеменем в края на 60тте години. Авторката разказва историята на всеки един герой. 
На изгубилата своята младост в чакане на човек, който няма да се отзове, Беба Кочама. 
На привикналата със съдбата си на майка и малтретирана съпруга, запленена от американска телевизия, Мамачи.
На различната, бунтарката, изгубила правото си на глас в собствения си дом, Аму. Жената, която описва децата си като воденични камъни. Жената, която обръща гръб на живота си, за да обича през нощта мъжа, когото нейните деца обичат през деня. 
Разказва също и за близнаците Еста и Рахел, които са двете страни на една и съща монета. Различни, но еднакви, те са неделима част един от друг. Различни по външност, но не и по душевност. Защото, каквото беше тя, това беше и той. 
Арундати описва гневен, но дълбоко в себе си добър и любящ човек, в лицето на Чако- братът на Аму. Някога разсеян и весел студент в Оксфорд, сега Чако е представен като изгубил единствената си любов човек, живеещ непълноценно. А дъщеря му- Софи Мол става причината за раздора на цялото семейство. 

"Вярно е. Всичко може да се промени само за ден"

   Отделни абзаци прескачат към бъдещето. Бъдеще в което Еста и Рахел вече не са толкова близки, бъдеще което е разрушено само от миналото само за един миг. От безгрижни и оригинални, близнаците израстват неразбрани и затворени в себе си. Носещи многогодишна вина за една грешка, която е била изкривена така, че да ги накара да се пречупят завинаги. 
"Близнаците щяха да пораснат, мъчейки се да намерят начин да живеят с онова, което се е случило. Щяха да се опитват да убедят себе си, че от гледна точка на геологическото време, станалото е незначително събитие. Едно потрепване на окото на Жената-Земя. че и по-лоши неща са се случвали. Че по-лоши неща продължават да се случват. Но нямаше да намерят успокоение в тези мисли."
Със следващия цитат Рой много точно описва неизбежността на животите на близнаците. 
"Хванати в капан вън от собствената им история, неспособни да се върнат назад по своите стъпки, защото следите от стъпките им са били пометени."
   В "Богът на дребните неща" се разглежда темата за любовта- колко силна може да бъде тя, към кого трябва да е насочена и дали е правилна. Дали две деца могат да обичат мъж на когото се гледа като на нещо мръсно и долно? Позволено ли е на една жена да изпитва чувства към мъж, който не е като нея, но я допълва и разбира най-добре от всички? 

"Никоя друга история няма да бъде разказана сякаш е единствената на света"

   Този цитат най-точно описва "Богът на дребните неща". Романът е един колаж от отделни малки истории, толкова неделими една от друга, че дори без една, рой би бил ощетен. Точно малките неща- малките действия, малките решения, привидно незначителните мисли на героите, изграждат тази история. История, която може да мине за поредната трагедия, Арундати подчертава и чрез нея разказва за загубата на невинността, за несбъднатите мечти- истинската трагедия. За това как животът не е в ръцете ни, как всъщност той е управляван от невидимите неща. Как едно малко семейство плава в голямата лодка на живота. Според мен, цялата книга е едно нагледно доказателство за ефекта на пеперудата. Едно малко действие води до друго, то от своя страна причинява трето и така, докато нещо не се случи. Прескачането от минало в бъдеще, говорещите на обратно близнаци, и детайлните описания са само няколко от нещата допринасящи за историята. Добавяйки трагичната съдба на две деца, на една жена, която обича недокосваем мъж, и страданието на героите по живот, който са можели да имат, Арундати Рой написва една много различна и проникновена книга. 
   За заключение ще изкажа мнението си за тази книга с думите на Алекс от Четат ли двама- "Не казвам, че книгата не ми хареса, казвам че не е за мен". Ние сме млади, четем книги в които действието е енергично, бързо, което ни кара да четем страницата за секунди. Тук 80% е описание. Това е талант, но лично на мен ми е доста тегаво да чета подобни книги и такива дъъълги описания много често ги прескачам. Затова имайте едно на ум, преди да започнете "Богът на дребните неща". Приятно четене :)

Автор : Скот