понеделник, 2 май 2016 г.

Една различна Шехерезада (Ревю на "Гневът и зората")




     "Гневът и зората", дебютният роман на Рене Ахдие, е една наистина завладяваща и омагьосваща читателят приказка, поднесена по невероятен начин от първата до последната страница. Вдъхновена от "1001 нощ", историята на Рене Ахдие ни отнася в мистичната и вълшебна атмосфера на Ориента и Близкия Изток. 
       
       Халифът на Хорасан е жесток владетел. Всяка вечер той си взема нова съпруга, а когато зората пукне на другата сутрин, тя бива обесена с копринено въженце. Никой не знае причината поради която младият владетел го прави. От жестокост? За удоволствие? По принуда? От лудост?...
        Готова на всичко за да отмъсти за смъртта на най-добрата си приятелка, младата Шахризад доброволно пожелава да стане следващата съпруга на халифа. Знаейки, че се обрича на смърт, тя планира да омагьоса халифа със своите приказки подобно на Шехерезада. Така, спечелвайки си време, нощ след нощ, приказка след приказка, Шахризад започва да  разбира, че Халид далеч не е такъв за какъвто го представят, а дворецът крие много тайни...


         “This dangerous girl. This captivating beauty.
     This destroyer of worlds and creator of wonder.”

   
   Тази книга наистина е невероятна. Предвид факта, че книгата е вдъхновена от приказките от „1001 нощ“, когато я започнах бях скептична дали ще ми хареса. Не знам защо но просто бях останала с впечатлението, че книгата ще е фокусирана главно върху приказките които Шахризад разказва, а самите Шахризад и Халид ще останат на заден план. Да, ама не :) Разбира се, в книгата имаше няколко приказки, но те по-скоро бяха допълнение към фона на историята. Заключение: това си е една напълно различна история, така че не се чудете дали да я прочетете :)

“Some things exist in our lives for but a brief moment. And we must let them go on to light another sky.

     Друга важна част от всяка една история са героите. Рене Ахдие се бе справила отлично и с тази задача. Шахризад - красавицата, която омайва всички със своето сладкодумие и чар. Смела, упорита, но също така твърдоглава и общо взето голям инат. Халид - добрия младеж, който вследствие на дадени обстоятелства е станал студен и сдържан, изграждайки бариера около себе си. Историите на второстепенните герои също бяха добре изградени спрямо основната сюжетна линия.


 “You have a beautiful laugh. Like the promise of tomorrow.”


     "Гневът и зората" е от типа книги които имат от всичко по малко - любов и интриги, приятелства и предателства, тайни и напрежение. Не знам как е в оригинал, но ми направи впечатление колко красиво и нетипично е написана. Едно голямо БРАВО на преводача и издателство "Сиела", че издават книгата у нас. И не на последно място искам да благодаря на С. Любов Към Книгите за това, че ми дадоха възможността да спечеля книгата :D Много е трудно да пишеш ревю на любима книга без да се повтаряш и без да издаваш спойлери. Надявам се да съм се справила със задачата :)



                                                   Ето ги и моите Шахризад и Халид
                                       
Автор: Стайлс

Няма коментари:

Публикуване на коментар