сряда, 4 май 2016 г.

Да се превърнеш в легенда (Ревю на "Легендата")

   



    "Легендата" на  Мари Лу е първата част от трилогия със същото име. Безспорно бестселър, поредицата е преведена на 26 езика. Ако сте фен на "Игрите на глада" или "Дивергенти", то тази книга определено е за вас. Аз лично я прочетох буквално за 24 часа и смея да твърдя, че "Легендата" заслужено си спечели място в топ 10 на любимите ми книги :) Ето накратко за какво се разказва:
 
     Постапокалиптична Америка е разделена на две части: колониите и републиката, които непрекъснато воюват помежду си. Когато навърши 10 години всяко дете трябва да се яви на изпитание където може да получи резултат от 1000 до 1500 точки. Именно резултата е това което определя как ще се развие бъдещето му. 
     Двамата главни герои -  петнадесетгодишните Дей и  Джун на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Роден и израснал в бедните сектори, Дей е най-издирваният престъпник в републиката (не толкова заради престъпленията които е извършил, по-скоро защото никой не може да го хване). За бедните и онеправданите той е типичният "Робин Худ"- опълчва се срещу управниците, ограбва само богатите... Той е легенда. Семейството на Дей го смята за мъртъв, но той тайно ги наглежда и се грижи за тях. 
      Джун произхожда от добро семейство. Когато е била малка, родителите й загиват при автомобилна катастрофа и тя бива отгледана от брат си Метиъс. Истински феномен (единствената която получава маскимален резултат на изпитанието), Джун е смятана за един от най-обещаващите и способни агенти на републиката. Но ето че един ден докато е на смяна капитан Метиъс бива хладнокръвно убит и всички улики сочат към Дей. 
     Джун е готова на всичко за да отмъсти за смъртта на брат си. Дей ще направи всичко за да защити семейството си. Двамата дори и не подозират, че ще открият зловещи тайни, които ще променят предствата им за всичко...

     Това бе кратичкият ми коментар, който писах за книгата преди около две години. Е, от тогава способностите ми за писане се промениха и днес съм решила да напиша едно истинско ревю в което да споделя впечатленията си за тази много любима моя книга.      


    Мари Лу е истински гении. 
  Въпреки че четох книгата отдавна, тя все още поражда толкова много емоции в мен. 
 Всичко в "Легендата" е невероятно: сюжета, героите, преплитането на съдбите им,  напрегнатите моменти  които споделяха, интригите и  предателствата, любовта и приятелствата, а през цялото време в атмосфера витаеше едно такова чувство...
   

 “Each day means a new twenty-four hours. Each day means everything's possible again. You live in the moment, you die in the moment, you take it all one day at a time.”



     
  Историята на Дей и Джун е написана по толкова увлекателен начин. Динамиката и напрежението които присъстват от началото до края на историята ще се харесат на повече от вас. Описанията бяха кратки и точни, да не споменавам и факта, че историята се разказваше и от гледните точки на двамата герои, което за мен също си е голям плюс. Някак си така е по-разнообразно и цветно.
    
 “What a joke! Poor little rich girl's fallen in love with the Republic's most famous criminal.”


 
     
   И двамата главни герои на Мари Лу: изключително умната Джун (смятана за един от най-обещаващите агенти и вярна на републиката) и Дей (престъпникът, който помага на бедните), бяха толкова добре изградени. И двата образа бяха многопластови и земни, раздирани от личните си избори и мечти. Толкова различни и същевременно толкова еднакви. 



 “It's strange being here with you. I hardly know you. But...sometimes it feels like we're the same person born into two different worlds.”


    Ако все още не сте прочели "Легендата" трябва сериозно да се замислите да поправите това час по-скоро. Мари Лу е наистина невероятно талантлива писателка, а "Легендата" е поредица която наистина си заслужава.
Автор: Стайлс

Няма коментари:

Публикуване на коментар