четвъртък, 18 юни 2020 г.

Във всеки следващ живот (Ревю на "The next together" на Лорън Джеймс)



“All throughout history they had been doing this, finding and loving each other and being ripped apart before they even had a chance to live.”

"The next together" е една книга, която просто знаех че ще обикна. От момента в който съм прочела описанието й (не помня кога точно ще да е било това), ме е пленила.  Има книги, които ти говорят, а гласът на тази бе доста въздействащ. От години я влача и винаги повтарям "Ооо, да. Тази книга звучи много яко." и продължавам да я влача. Допреди 1 седмица. Накрая се наканих и ми се плаче, защото беше перфектна. Има малко пътуване във времето, малко история, има една незабравима любов, която  устоява на времето. Какво повече да искам. А трябва да се има предвид, че в последно време съм станала доста претенциозна за книги.

Малко да разчопля сюжета, за да имате предвид какво се случва. Кейт и Мат/ Катрин и Матю/ Кит и Мат. Все едно и също е, но в различни епохи. Кейт и Матю са от 2039,
Катрин и Матю са от 1745, а Кит и Матю са от 1854. Това не са случайни години. През 1745 избухва въстанието на шотландските Якобити срещу Англия и червените мундири (добре, че бях гледала "Друговремец", защото иначе щях да съм пристрастна за изхода на тази война, а така имах представа за мотивите и на Шотландия, и на Англия).  През 1854 е войната на Кримския полуостров между Русия и Англия, че имаше и действия в наша Варна. Ами 2039? Там вече заплаха е биологично оръжие, създадено в  лаборатория в Англия. Различните версии на Кейт и Матю са изправени пред исторически проблеми от които зависи бъдещето на света, но защо те двамата? Защо продължават  да се връщат? Век след век, конфликт след конфликт? Само за да гледат как се провалят, и как се губят един друг? Каква е голямата цел? Оставям ви сами да разберете.  Сега малко за героите.

 Матю Галоуей. Той ще е пръв, защото определено ми спечели сърцето. Дали беше репортерът Матю, прислужникът Матю или бъдещия млад химик Мат, той си беше съкровище. Леко срамежлив, определено скрита лимонка за шегички, и безкрайно всеотдаен. Във всеки един период на пръв ппоглед изглеждаше затворен, но щом Кейт се сближеше с него,  усмивката никога не слизаше от лицето му. Тя му беше слабост. Дори и той да не знаеше защо, неговото подсъзнание знаеше че тя е много повече, отколкото той помнеше. Ръката му търсеше нейната, сърцето му познаваше нейното по-добре от неговото, а устните му знаеха вкуса на нейните дори и никога да не я беше целувал. Любовта му към  Кейт беше безусловна и той бе готов да умре за нея винаги. Интересното беше, че 3те версии на Матю във времето бяха различни откъм външност, но отвътре си беше все същото меко пандишпандче (както обича да казва Стайлс). Докато Кейт бе някак различна и в емоциите си. Мат се грижеше хем за Катрин, хем за всички останали.

Кат, Катрин, Кейт Галоуей. Да, през времеви план 2019 те са били женени. Имали са живот тривиален като на всички. Ставали са, разменяли са по някоя закачка сутрин, и
са се запътвали към лабораторията, за да си изкарват прехраната като млади учени. Сладурите на отдела. Семейство Галоуей. Кейт, както казах бе различна във всичките си животи. През 1745 бе консервативна бунтарка от елита, която бе във война със себе си дали да избере любовта или семейството си. Кит от 1854 бе несломима и честна  жена, която избра любовта пред предателството. Катрин от 2039 беше любопитна студентка, която искаше да намери истината. Във всеки свой живот изглеждаше еднакво, но  бе различна. Точно обратното на Мат. Както се казва, противоположностите се привличат.


“Matthew hereby declares that Katherine Galloway is retroactively responsible for all embarrassing and painful incidents that have occurred in his life to date. Including, but not limited to, that time he broke his own nose with a tennis racket in eighth grade. KATHERINE’S FAULT.”

Аспект от книгата, който много ми хареса беше това, че много от информацията за миналите им животи се предаваше чрез имейли, писма, бележки закачени на хладилника им,  исторически рапорти, вестници, сайтове, публикации от блогове и други подобни. Изключително сладурско беше да чета мини скандалите на женените Кейт и Матю от 2019г.,  въпреки че на телефона тези бележки ми излизаха с мега малкия шрифт и сигурно вдигнах още 1 диоптър в опит да ги прочета. Четеш си за някакъв спор как Кейт изпивала скъпото какао на Мат, а в следващия момент, когато отидат на работа се забъркват в най-голямата конспирация за времето им. Емоционално влакче на ужасите. 


Та, като заключене, ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ КНИГА! Героите са огромни сладури, а историята е запленяваща. А и помнете, не мразете шотландците, моля. Тяхната страна от историята е изключително тъжна и несправедлива. За повече инфо за точно този исторически момент, гледайте "Друговремец". Също нещо, което горещо препоръчвам. Хайде сега ви  оставям. Лек ден и приятно четене. 

П.П. Честно, Блогър, какво, защо ми прецакваш така публикациите??? Един абзац в средата, друг вляво...Тук обявявам протеста си срещу актуализациите на приложения!!!

Скот

Няма коментари:

Публикуване на коментар